g
 

Dick Hoogland

In 1985 is Hoogland Motoren Kwadijk opgericht door Dick Hoogland. Dick was een motorman in hart en nieren. Na zijn middelbare schooltijd en een aantal jaren HTS besloot hij, dat het verstandiger was om van zijn hobby zijn beroep te maken. Huisvesting was geregeld, want zijn ouders hadden een boerderij en in de schuur kon naar hartenlust worden gesleuteld.
dick-hoogland-motoren
De zaken liepen voorspoedig en toen de laatste koeien uit de stal waren verdwenen, kon er een werkplaats in de boerderij worden ingericht. Waar voorheen het vee stond, groeide een klein bedrijf met al snel een grote reputatie. En daar waren geen glimmend paleis, mailings, demodagen of dure koffiemachines voor nodig. Kwam er een motorrijder op zaterdagmiddag om 4 uur binnenstappen, en Dick had geen zin meer om te werken, dan werd er een rolkrukje en biertje aangeboden en nodigde hij de klant uit om er gezellig bij te komen zitten en te praten over een dwaze rit. Dick bond zijn klanten op een eigen manier aan zich met zijn ontwapenende eerlijkheid; en hij kwam ermee weg.
dick-hoogland-motoren
Begin jaren negentig van de vorige eeuw werd het bedrijf verder uitgebreid. In de voormalige dars ontstond een showroom, en in een speciale geluiddichte ruimte werd een Dynojet testbank geplaatst: een van de eerste banken in Nederland. Daar kon Dick zich helemaal uitleven. Ondertussen was hij een graag geziene gast op het circuit en reden er diverse coureurs op zijn machines in de toenmalige SOS-klasse. De eerste Nederlandse kampioen van de SOS-cup in 1991 kwam uit de ‘stal’ van Dick. Daarmee werd Hoogland Motoren een begrip en mocht het bedrijf onderdak en sleutelruimte bieden aan twee Japanse raceteams, die hun opwachting maakten bij de Ducati Clubrace.

De zaak floreerde door het kundige sleutel- en reparatiewerk. Dick’s kennis werd alom geroemd, en vaak vroegen collega’s zijn goede raad.
dick-hoogland-motoren
Er viel ook heel wat weg toen Dick in mei 2013 plotseling overleed aan een hartinfarct. Jan, de monteur die toen al bijna 15 jaar bij Hoogland Motoren Kwadijk werkzaam was, en Els, de echtgenote van Dick, wilden toch graag doorgaan met wat de grote roerganger had opgebouwd. Jan had bovendien in al die jaren heel veel voorbij zien komen en was dé monteur bij uitstek toen Dick fysiek achteruit ging. Els was, naast haar andere werk, al vanaf het begin bij de zaak betrokken en wist wat er binnen moest komen om het bedrijf te laten voortbestaan.

Inmiddels is er aantal jaren verstreken. De unieke klantenkring die Dick heeft opgebouwd, weet Hoogland Motoren Kwadijk nog steeds te vinden. De transparantie naar de klant en de vrije toegang naar de werkplaats zijn gebleven, en Els en Jan zullen zich altijd inspannen een oplossing te vinden en met een eerlijk advies te komen. En ook al is het bier vervangen door thee uit een schoon kopje, de sfeer is warm en vriendelijk gebleven.